+380 62  73-12-12
+380 62  73-12-13

Комісійні ріелторів можуть обмежити 1% від суми угоди

Дохід ріелторів може зменшитися. Фото: vdonetske.net.ua

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 11462 «Про деякі заходи щодо підвищення рівня правового регулювання у сфері надання посередницьких послуг на ринку нерухомості», внесеному до парламенту 28 листопада 2012 року.

Як вказується в пояснювальній записці до документа, на сьогодні покупець або продавець нерухомості змушений оплачувати посередницькі послуги, виходячи з базової ставки у розмірі 5% вартості житла. При середній вартості двокімнатної квартири в Києві в 100 тис. дол комісійні посередникам становлять 5 тис. дол, або понад 40 тис. грн.

«Таким чином, тільки з однієї угоди витрати споживача і, відповідно, дохід ріелтора складають суму, що перевищує річну середню заробітну плату в Україні», - зазначає ініціатор законопроекту депутат Олександр Стешенко.

На думку автора документа, плата за посередницькі послуги в Україні суттєво завищена, враховуючи їх обсяг та якість.

Законопроектом пропонується надання посередницьких послуг на підставі відповідного договору між замовником і виконавцем і визначення істотних умов такого договору.

У документ включено положення про інформування виконавцем посередницьких послуг замовника про умови їх надання та т.д.

Планується, що замовник оплачує не менше 50% від суми наданих виконавцем посередницьких послуг після здійснення операції з нерухомим майном. Замовник оплачує посередницькі послуги виключно у гривні і тільки в безготівковій формі шляхом перерахування відповідної суми на поточний рахунок виконавця в банку.

Документ також передбачає заходи відповідальності виконавців за договором про надання посередницьких послуг. Зокрема, пропонується встановити неустойку в розмірі 50% від ціни невиконаного або неналежним чином виконаного ріелтором послуги. Причому розмір неустойки не може бути зменшений за домовленістю сторін.

Раніше повідомлялося, що ріелтори не підтримують законодавче обмеження вартості своїх послуг.

Интересные заметки

Областной центр недвижимости
Чем сейчас занимается областной БТИ? Есть ли очереди в его коридорах?

Типы фундаментов
Надежность и прочность фундамента являются залогом долговечности здания

Чем рискует поручитель по кредиту
При нарушении обязательств банк имеет право обратиться с иском в суд

Квартиры внаем становятся лучше

Как стало известно, столичные квартиросъемщики начали повышать свои требования относительно квартир, которые предоставляются им в аренду. На фоне довольно низкого спроса владельцы квартир вынуждены идти им на встречу, обеспечивая квартиры необходимой бытовой техникой и новым ремонтом


Обратите внимание
Наш адрес:
г. Донецк, ул.Плеханова, д.26, офис 12. Здание торгово-офисного центра "Садко"
По поводу вакансий обращайтесь по тел. +380 62 73-12-13
Яндекс.Метрика